Lapunk hasábjain már többször hírt adtunk a hajdani Jugoszlávia utódállamaival történő együttműködés eseményeiről. Tagszervezeteink szintjén és országosan is rendszeres találkozók jelzik elsősorban a szlovén, horvát és szerb kortársak iránti baráti kapcsolatainkat.


Versenyben a magyar sakkcsapat

Ebben a sorban egy jelentős eseményre került sor a szerbiai Vrnjačka Banja üdülőhelyen, ahol az idén 12. alkalommal rendezett Szenior Olimpiát a Szerbiai Nyugdíjasok Szervezete, a Szerb Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztériuma, a Szerbiai Sportszövetség és Vrnjačka Banja község.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szervezete önkéntes, nonprofit, szociális-humanitárius és párton kívüli tömörülés, amely ugyanakkor több mint 2 millió szerbiai nyugdíjas és 60 évnél idősebb polgár érdekszervezete Szerbiában. A mozgalom elsődleges célja a szépkorúak életminőségének javítása, sport- és rekreációs tevékenységük, egészségügyi ellátásuk és kulturális tevékenységük ösztönzése és fejlesztése. Ez Szerbia, mint az egyik legidősebb lakossággal rendelkező európai ország számára, kiemelt jelentőségű.


Szlovén-Magyar elnöki találkozó

A Szerbiai Nyugdíjasok Szervezete a fenti célkitűzések szellemében 2008-ban szervezte meg első ízben a Szépkorúak Sport-, Egészség- és Kulturális Olimpiáját. A rendezvény azóta már hagyományossá vált, a községek nyugdíjas egyesületeinek, az ágazati egyesületeknek, a gerontológiai egyesületeknek és a szociális központoknak a csapatai vesznek részt rajta Szerbia egész területéről.

A szépkorúak olimpiájának megrendezését a következő célkitűzések vezérlik:

  1. az aktív és kreatív időskor és az egészséges életmód népszerűsítése,
  2. a szerbiai és külföldi szépkorúak közötti kapcsolat kiépítése és erősítése,
  3. az idősek világnapjának, október 1-jének a megünneplése,
  4. a szerbiai nyugdíjas egyesületek elnökeinek találkozója és tapasztalatcseréje,
  5. az időskorúakról és a sport fejlesztéséről (rekreációról) szóló, a Szerb Köztársaság Kormánya részéről is elfogadott nemzeti stratégiák megvalósításához való hozzájárulás.


A szerb nyugdíjas elnök megköszöni a magyar elnök együttműködését

A rendezvény programja és szabályzata alapján az olimpia négy napja alatt 3-5 tagú csapatok versenyeznek, amelyekben a csapattagok 60 évesnél idősebbek, s akik hét, életkorukhoz alakított sportágban versenyeznek (gyors gyaloglás-staféta, labdarúgás – tizenegyesek, kosárlabda – szabaddobások, lövészet, darts (pikádó), sakk és horgászat).

A sportversenyek mellett az olimpia keretében irodalmi találkozókat is tartanak, megrendezik az ún. Egészségbazárt, és egyéb szórakoztató jellegű kísérőrendezvényekről is gondoskodnak.

A NYOSZ 5 fős csapatát az olimpián Némethné Jankovics Györgyi elnök vezette, tagja volt Demeter Ferenc, a NYOSZ sportért felelős alelnöke, valamint Palla György, Dr. Perkovics Géza, és Geröly József nyugdíjas sakkozók. Versenyzőink a 60 induló sakkcsapatból az előkelő 20. helyen végeztek. Delegációnk a versenyek megtekintése mellett két- és többoldalú nyugdíjas vezetői találkozókon, az együttműködés jövőbeni alakulását taglaló megbeszéléseken is részt vettek. (tudósítónktól)

1. Időpont: Győr, 2019. május. 24.                      

2. Rendezők: Nyugdíjasok Országos Szövetsége
1074 Budapest, Szövetség u. 9.
telefon/fax: 06/1/210-0326
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.nyosz.hu

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
9021 Győr Városház tér 1.

Nyugdíjas Természetbarátok Országos Találkozója,
XII. Bakony Túra.
2019. június 27-28.

A Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége XII. alkalommal rendezi meg az Országos Bakony Túrát.
Tekintettel a rendezőkhöz beérkezett kérésekre,  az idei évben a túrára érkezők több lehetőség között választhatnak. Alapvetően marad a hagyományos Porva, Csesznek (1-2) vasútállomásról induló két útvonal, de kiegészül egy újabb lehetőséggel is.

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk