Tisztelt irodalomszerető nyugdíjas társak!

Idén 25. alkalommal újra hívjuk és várjuk az őszidő nemzedékének szívesen írogató tagjait. Buzdítjuk Önöket, küldjék el igényesen megformált, élményt nyújtó, szívet-lelket melengető, érdekfeszítő, szép gondolataikat 2023-ban is!

Ezek a gondolatok inspirálták idei témáinkat:

  1. A szeretet ereje
  2. Humorral könnyebb az élet

Azt várjuk szerzőinktől, hogy személyesen megélt, vagy családi történetekből fennmaradt eseményeket, történeteket örökítsenek meg, esetleg kitalált történeteket formáljanak irodalmi értékű írássá.

A pályázatra beküldhető irodalmi igénnyel megformált, legfeljebb 6 A/4 gépelt oldalnyi prózai írás és/vagy terjedelmi korlátok nélküli maximum 4 vers.

A pályázat jeligés. Kérjük, hogy az A/4-es borítékban helyezzék el a pályamű két géppel írt példányát (1); valamint tegyék mellé egy kisméretű, zárt borítékban az olvashatóan leírt nevüket, pontos postacímüket irányítószámmal, továbbá telefonos és e-mail elérhetőségüket (2)!

Az A/4-es boríték megcímzése: a feladó helyére írják fel olvashatóan a jeligéjüket, majd írják alá: 2023. évi irodalmi pályázat

A levél címzettje: Nyugdíjasok Országos Szövetsége Budapest Szövetség utca 9. 1074

Beküldési határidő: 2023. november 05.

2023-ban sincs regisztrációs díj.

A névvel, címmel küldött borítékokat a zsűri nem bontja fel, kizárja az értékelésből; továbbá kizárja a zsűri a szerző nevével, aláírásával küldött írásokat is.

Eredményhirdetésre terveink szerint 2024. januárjában kerül sor; a díjazottak alkotásaiból tervezünk antológia kiadását.

Nyugdíjasok Országos Szövetsége

Kedves Nyugdíjas Társunk!

Az Amatőr Nyugdíjasok XI. Országos Könnyűzenei Dalos Találkozójának szervező bizottsága nagy szeretettel meghívja Önt és Kedves Ismerőseit az ének salgótarjáni ünnepére.

Az ország megyéiből és a határon túlról érkező mintegy félszáz dalos seregszemléje nagyszerű keretet kínál a jó hangulatú kortársi együttléthez.

Idén is lesz országos szellemi vetélkedő. Első körben kérjük a 30 kérdés válaszait (igény szerint küldünk hozzá táblázatot, amit csak ki kell tölteni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), s kérjük a 3 csapattag nevét, elérhetőségét is közölni.

Beküldési határidő: Június 16. a teszt beadási határideje, június végéig kapnak értesítést az eredményről a benevezők. A szóbeli döntő pedig majd októberben lesz esedékes.

Postacím: Nyugdíjasok Egyesülete 7625 Pécs, Majorossy Imre u. 15.

A szóbeli forduló októberben Budapesten lesz, a továbbjutott csapatokat júniusban értesítjük.

Jó játékot, sok sikert minden résztvevőnek!

Letölthető teszt

A pályázat értékelő bírálata

Mind mennyiségben, mind minőségben gazdagabb az ez évben beérkezett kéziratanyag, mint a korábbiak. Ennek az okait keresve, elsősorban a témakörök érdekes, gondolatösztönző kijelölését találjuk, de nyilván hatottak a pályázókra életkörülményeink sajátos alakulásának – válságjelenségek, háború – hatásai is. Néhány ilyen, általános jelenség jól érzékelhető ez évben.

A tematikai sokszínűségből kitűnnek azok az írások, amelyek a társadalmi körülményekkel, pozitív és negatív hatásokkal egyaránt foglalkoznak. Gyakran téma a család, a szülők, a gyerekek megjelenése a túlnyomórészt értelemszerűen idős korunkkal foglalkozó szövegekben. Többen foglalkoznak a világjárvány hatásaival a családra, a társadalomra. Gyakori téma az idősek magányossága, de a párkeresés küzdelmei, örömei, elért boldogsága, valamint a közösségben élés feladatai és hatásai is. Több írásban találkoztunk szakrális témákkal is. Semmiképpen nem szeretnénk a „lepontozott” dolgozatokat bírálni, ezért van az, hogy igen terjedelmes, akár jól megírt írásműveket, verseket sem javasoltunk elfogadni, hiszen azok nagyobb közérdeklődésre aligha tarthatnak számot! A bemutatás terjedelme korlátai miatt, sajnos, az elfogadottak érzelmi, tartalmi megformálására, a gondolatgazdagságra, a fogalmazás minőségére, írásonkénti, versenkénti részletes értékelésére sem térhetünk ki, azt az Antológia majdani olvasóra bízzuk!

Az éves fotópályázatunk beadási határidejét 2022. december 1-jéig meghosszabbítottuk, így kategóriánként I/egy, II/hét és III/nyolc pályázó képeiről kértük meg fotóművészünk véleményét, bírálatát, hogy ezúttal is a szerzők nevének ismerete nélkül készítse el. Értékelését itt már a szerzők nevével kiegészítve tesszük közzé. Az első áttekintés után az volt a véleménye, hogy a beérkezett pályázati anyag méltó arra, hogy eredményesnek, színvonalasnak értékeljük az éves pályázatunkat. A képek többsége bemutatja az időskor sokarcú, tevékeny életének, kapcsolataiknak, esetleg gondjainak számos vonatkozását.

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk