Az éves fotópályázatunk beadási határidejét 2022. december 1-jéig meghosszabbítottuk, így kategóriánként I/egy, II/hét és III/nyolc pályázó képeiről kértük meg fotóművészünk véleményét, bírálatát, hogy ezúttal is a szerzők nevének ismerete nélkül készítse el. Értékelését itt már a szerzők nevével kiegészítve tesszük közzé. Az első áttekintés után az volt a véleménye, hogy a beérkezett pályázati anyag méltó arra, hogy eredményesnek, színvonalasnak értékeljük az éves pályázatunkat. A képek többsége bemutatja az időskor sokarcú, tevékeny életének, kapcsolataiknak, esetleg gondjainak számos vonatkozását.

Nem szeretnénk senkit sem megbántani azzal, hogy a benyújtott képei hibáit, tévedéseit közzétesszük, a leggyakoribb bírálatokról, elvetésük okairól ezért általánosságban ismertetjük fotóművészünk véleményét. Aki egyikről-másikról a saját képe hibája, hiányossága jut eszébe, ne vegye sértőnek, inkább vonja le a tanulságot a további, eredményesebb fotózás érdekében. És tanulhatnak a bemutatott képek dicséretes tulajdonságaiból. Sajnos, elég gyakori a kép életlensége, s ez nemcsak a szemünket zavarja, de lehetetlenné teszi a kiállítási méretre nagyításukat, amelyre a díjazottak, a kiállításra elfogadottak érdemesek lettek. Több kép a felesleges részletek, a ferde horizont, vagy hibás beállítás, kinyújtott nyelv, étkezés stb. miatt maradt ki az elfogadottak közül, amin kis gondossággal, vágással javítani lehetett volna. No, majd legközelebb!

A három kategória közül az I. kategóriába (20 év alatti fiataloktól) csak egy nevezés érkezett, az ő elismert fotóját mutatjuk be. Tulajdonképpen sajnáljuk, hogy a fiatal fotósok nem törekszenek megismerni, bemutatni az időskorúak életét. Nekünk nagyon hiányoznak ilyen témájú képeik. Különdíjas Kovács Dorottya (Budapest) Kirándulás című, képe az időskorúak számára fontos ajánlat: kiránduljon, világot lásson! Ehhez egy szép városképet is mellékelt, amely kiállításra kerülhet.

A II. kategóriába 7 pályamű érkezett. Az I. díjat Gombás Gabi (Zalaegerszeg) nyerte el a pályázatra beküldött teljes kollekciójával. Képei közül a Piac címűt emelem ki, amelyen az idős ember magányoságát mutatja be a körülötte rohanó világban. II. díjat Burányi Renáta Éva (Bezi) Csodánk-sorozatából az ötödik, páros portréja című képe érdemelte ki. Ez a fotó – és a sorozat többi képe – a nemzedéki összetartozást mutatja be. III. díjat Mozgi Henrietta (Kazincbarcika) ugyancsak teljes sorozata kapta (Gál Gábor és Lévi), amely szép pillanatképekben mutatja be az ember és kutyája összetartozását, mint az egyedül álló idős ember fontos élő kapcsolatának részleteit. Különdíjat nyert Tóth Nóra (Jármi) Gondoskodó kezek című képe, amely szűk, de igen hatásos kivágásban mutatja be két ember összetartozását. A kiállításra elfogadott Giczi Tibor (Sopron) és Bertalan Csaba (Ózd) egy-egy felvétele (oklevelet kapnak).

III. kategória: 8 pályamű érkezett a nyugdíjas korosztálytól. Az I. díjat Tilinger Sándor (Dombóvár) igen jó szociális érzékét kifejező sorozata kapta, a beküldött alkotásaira a zsánerfotózási cél jellemző. A jó pillanatban elkapott szépen szerkesztett (komponált) felvételeken jól érzékelhető az alkotó nyitottsága és érzékenysége az emberi megnyilvánulásokra. (Ezt már korábbi pályázataiban is megállapíthattuk.) Képei közül itt a Utcazenész című fekete-fehér technikájú – lehet hogy évekkel, akár évtizedekkel ezelőtt készített (ami nem volt kizáró feltétel!) – képét láthatjuk. A II. díjat Bartók Andrásné Gyöngyvér (Leányfalu) fényképei sorozata kapja, kiemelten a jó zsánerfotókért, például A punkok is megöregednek. III. díjat kapott Lőkös Imréné (Nyíregyháza) Cigánytáncosok a kulturális seregszemlén című, beküldött munkájára. Különdíjat kapott Adelmann István (Kaposvár) Bakurász képéért. A kiállításra elfogadott Nagy Sugár (Budapest) egy felvétele (oklevelet kap).

Összességében megállapíthattuk, hogy az éves pályázatunk végeredményben eredményes volt. Ez annak köszönhető, hogy email-ekben tartottuk a kapcsolatot, s így több mostani díjnyertesünk korábban már sikeres pályázónk volt. És örülünk az új pályázóknak is! Tervezzük ebben az évben is a díjátadás megszervezését és a díjnyertes képek nyilvános bemutatását, továbbá azt, hogy meghirdetjük a ÖregSZEM 2023 pályázatot, kiterjesztve a felhívást az országos hirdetési fórumokon további idős fotóbarátok bevonása érdekében.

Erdélyi Tamás

ÖregSZEM 2022 fotópályázat díjnyertes képek

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk