December 14-én – évek óta először – sikerült személyes jelenléttel köszöntenünk a nyugdíjas közéletben nagy munkát vállaló aktivistáinkat, vezetőinket. Megtelt a NYOSZ Szövetség úti székházának nagyterme, eljöttek a tagszervezetek kitüntetettjei, hozzátartozóik, és vezetőtársaink. A kitüntetett aktivistákat előző számunkban már bemutattuk, ehelyütt egy véletlen lemaradt kitüntetettünktől kérünk bocsánatot, és jelezzük, ő is a kitüntetettek népes táborát gazdagította: Tímári Balázs, a Hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület korábbi elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szövetség elnökségi tagja.

A programban elnöki köszöntő szerepelt, majd a kitüntetések, díjak átadása következett, melynek keretében a Magyar Telekomtól kapott eszköz adományok átadására is sor került. Az ünnepség hangulatáról a Békés megyei Sarkad és Vidéke Áfész Nyugdíjas Egyesület tagjainak (Perei Károlyné, Csizmadia Lajosné és Virág Jánosné) bensőséges hangulatú kultúrműsora gondoskodott, valamin a Vas megyei tagszervezethez tartozó Senior Színpad tagja, Langer Tivadarné derűs kabaréjelenete.Az alábbiakban olvashatják az elnöki köszöntő részletét.

Kedves Nyugdíjas Társak!

Az év vége felé, az újév beköszöntével a nyugdíjas társadalom szervezett közösségei általában számot vetnek az elmúlt év (évek) történéseivel, és általában ezekből erőt merítve tervezik az újakat.

A közelmúlt nyugdíjas eseményei jó alapot adnak ahhoz, hogy lelkesen készüljünk a 2023-as évre, hiszen számos, több évtizedes múltra visszatekintő klub működése, művészeti csoportok sikeres, országos hírű szereplései, mint mérföldkövek jelzik: idős kortársaink helyet kérnek az ország jelenének építésében – gazdasági, fizikai, szellemi tekintetben egyaránt.

A múltidézés olykor együtt jár az elődök, a mai legjobbak köszöntésével, hiszen sok-sok igazságot tanítottak meg nekünk ahhoz, hogy működjön az idősmozgalom, hogy megértsük, mi miért történik körülöttünk, és hogy hogyan tudunk vállalt szolgálatunkban olykor erőnk felett is teljesíteni.

De mire is tanítottak ők, a tanítóink, akik szellemiségükkel, olykor frappánsan megfogalmazott üzeneteikkel alkotó módon alakítottak az időspolitikai gondolkodásunkon?

Fontos „tanításuk” – miszerint nehéz időkben egy célunk kell legyen: egyben maradni – ma is aktuális és buzdító.

Ugyancsak ők vezettek rá arra az igazságra, hogy minket, nyugdíjas közösségeket, sorstársakat sokkal több dolog köt össze, mint ami elválaszt. Ezt a tanítást ma sokkal harsányabban kellene hangoztatni köreinkben.A napokban jöttem haza egy európai uniós idősügyi tanácskozásról, évente kétszer van szerencsém részt venni hasonlón. Mindig feltölt ez az uniós „levegő” és most különösen így történt. Ennek a világnak az üzenetei, tanításai – a legfrissebbek - így szólnak: mi azoknak kínáljunk közösséget, akik a generációs értékeinkhez hozzátenni akarnak; adni, nem elvenni belőle. De ebben a környezetben tanultam meg azt is: legyünk büszkék, hogy ha a sokszínűségből értéket tudunk kovácsolni: ha sikerül közösséget, összetartást és együttműködést létrehozni nagyon eltérő gondolkodású emberek között. Most a legutóbbi alkalommal – magyarként, és NYOSZ elnökként is – különösen szívemből szólt a tanítás, amit hallottam: Stop the war and build something good together. (Hagyjuk abba a háborúskodást, és alkossunk inkább valami jót együtt!)

Ilyen és hasonló gondolatok tódultak elém, amikor az újévi köszöntés üzeneteit kutattam magamban.

Végül álljon itt egy bekezdés, amelynek hivatkozásai egyre gyakoribbá váltak körünkben. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát szeretném felemlegetni. 74 éve fogadta el az ENSZ, vagyis ez a dokumentum szinte egyidős tagságunk legtöbbjével. A 30 cikkelyből álló nyilatkozat minden pontja érint minket, mint egy embert a sok közül, és mint állampolgárt, de a 25. különösen nekünk szól.Az év fordulója is gondolkodásunk fókuszába helyezi mindennapi problémáink legnehezebbikét: a nehéz sorsú kortársainkért érzett felelősségünket, tenniakarásunkat, szolidaritásunkat. Naponta szembesülünk a tényekkel: nyugdíjrendszerünk, szociális és egészségügyi rendszerünk egyre több idős embernek nem adja meg azt a biztonságot, amit emberi létéből adódóan a nyilatkozat is nevesít számára. Ezért erről a helyről is üzennünk kell a döntéshozóknak, nem kívánunk kortársainkkal az ország másodrendű állampolgárai lenni.

Ráismernek ezek alapján közös gondjainkra? Önök is így látják a dolgokat? Ha igen, kérem, álljanak mellénk – akár újonnan jövőként, akár továbbra is - kezdjük együtt a következő évet, és dolgozzunk együtt, hogy a mainál érettebb, felelősebb, nagyobb és sikeresebb nyugdíjas szövetséggel álljunk majd a kortársi megelégedés szolgálatába.

Némethné Jankovics Györgyi
Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke


KITÜNTETETTEK NÉVSORA - KÜLDŐ SZERVEZET NEVE
2022 ÉV

CSOPORTOK- KLUBOK:
MAGYAREGRESI EGYÜTT-EGYMÁSÉRT NYUGDÍJAS KLUB
IHAROSBERÉNYI NOSZTALGIA HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET
Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége

EGYÉNI KITÜNTETETTEK:
POGÁNYNÉ TEPLÁN MAGDOLNA – Nyugdíjasok Siófoki egyesülete
Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége

MIKÓ DÁNIEL – A Szövetség elnökhelyettese
Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség

DÁVID JÓZSEF – Leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület tagja – rejtvénykészítő
Szabolcs- Szatmár –Bereg Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége

RÁKOSI ZSOLT JÁNOS – Az Egyesület elnöke
Győr Városi Nyugdíjas Egyesület (Arrabona)

PÉTER KÁROLYNÉ – Kakasd-i Nyugdíjasok Egyesülete, elnök
Tolna Megyei Nyugdíjas Szervezetek Érdekszövetsége

CSEH JÓZSEFNÉ –Kisnána-i Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, „Pobocska” Nyugdíjas Klub elnöke
KOVÁCS MIKLÓSNÉ –Őszirózsák Nyugdíjas Klub vezetője, Megyei Szövetség alelnök-titkára.
Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetsége
                                                                             -1-
FEHÉR LEVENTE  - Egészséges Nyugdíjasok  Vegyeskarának  vezetője
Vas Megye és Szombathely MJ Város Nyugdíjas Szövetsége

VITÉZ LÁSZLÓNÉ – Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Békéscsabai Helyi Klubjának elnöke, a Városi Vöröskereszt titkára.
PASEK MIHÁLYNÉ – Mezőkovácsházi Szivárvány Egyesület elnöke
Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége.

TÓTH LÁSZLÓNÉ – Kisterenye-i Kastélykerti Nyugdíjas Klub vezetője, Megyei Szervezet elnökségi tagja
Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetsége

SZABÓ ZOLTÁNNÉ –A Debreceni Nyugdíjas Egyesület volt pénztárosa-aktivista
Debreceni Nyugdíjas Egyesület

DR TIBA ISTVÁN – A Szövetség volt elnökhelyettese, majd elnöke.
Nyugdíjasok Klubjainak MJ Városi Szövetsége

KISS GÁBOR- MSZP Nyugdíjas Tagozatának 2022 aug.-g ügyvezető alelnöke, jelenleg Elnöke
MSZP Nyugdíjas Tagozat

FERENCSIK JÓZSEFNÉ- Alsózsolca-i Nyugdíjas Klub elnöke, Szövetség elnökségi tag
Borsod- Abaúj –Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége

KENGYEL ZSUZSANNA – Pannon Nyugdíjas Egyesület elnökhelyettes
Győr- Moson –Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület

SZILÁGYI ERZSÉBET – Veszprémi Rendőrségi Nyugdíjas Klub Vezetője
Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége

CSABAKERTI ILDIKÓ –NYUBUSZ gazdasági vezető, elnökségi tag
Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége

LÖVEI LÁSZLÓNÉ – A BAZ megyei Szövetség aktív tagja, Baross Gábor Nyugdíjas klub tagja
Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége

BODNÁR LÁSZLÓNÉ – Belügyi Szervek Baranya Megyei Nyugdíjas Klub elnöke, a Nyugdíjasok Egyesület Pécs elnökségi tagja
Nyugdíjasok Egyesülete Pécs

TÍMÁRI BALÁZS

Hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület volt elnöke

Hajdú-Bihar megyei Szövetség elnökségi tagja, a Tiszántúli Kórusfesztivál szervezője.

Keresés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk