Nagyon kellemes ünnepeket kívánunk!

NYOSZ

Bezárás
Felugró ablak megnyitása
Szervezeti élet

Szervezeti élet

Nyugdíjas hírek

Nyugdíjas hírek

Hány nyugdíjas van Magyarországon, akikről az állami nyugdíjrendszernek kell gondoskodnia? Az öregségi nyugdíjasok mellett sokan hozzátartozói nyugellátást kapnak, míg szintén tízezrek pedig életkoron alapuló ellátásban részesülnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján mutatjuk meg az országos helyzetképet.

Minden ötödik ember öregségi nyugdíjas


2019 elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a lakosság több mint negyedének folyósított nyugdíjat (ezek: öregségi, özvegyi, szülői nyugdíj, árvaellátás), vagy valamilyen egyéb ellátást (ezek: életkoron alapuló ellátások, megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások, egyéb járadékok, járandóságok), 1%-kal kevesebb embernek, mint az előző évben.

Ezzel folytatódott az ellátottak számának és népességen belüli arányának lassú csökkenése. A 2,6 millió ellátottból:

- több mint 2 millió 32 ezren öregségi nyugdíjban,

- 42 ezren életkoron alapuló ellátásban,

- 125 ezren hozzátartozói nyugellátásban,

- 315 ezren megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban,

- 58 ezren egyéb ellátásban, járandóságban részesültek főellátásként.

 

Az öregségi nyugdíjasok száma nem változott lényegesen az előző évhez képest, a népességen belüli arányuk is közel 21% maradt. Főszabályként öregségi nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár betöltése után lehet megállapítani. Ez alól kivétel a nőknek 40 év jogosultsági idő alapján járó öregségi nyugdíj („nők 40”), az ebben részesülők száma 6%-kal emelkedve elérte a 159 ezer főt.

Nyugdíjjogosultságot az elhunyt hozzátartozó jogán is lehet szerezni. A hozzátartozói nyugellátásban részesülők közül az özvegyi nyugdíjasok 9, az árvaellátásban részesülők 7%-kal lettek kevesebben az előző évhez képest. A különféle korai öregségi nyugdíjak 2012-ben életkoron alapuló ellátásokká alakultak. Mivel ezeket újonnan megállapítani – néhány kivételtől eltekintve – nem lehet, az igénybe vevők száma folyamatos csökkenés után az utóbbi három évben 42 ezer fő körül stagnált.

A megváltozott munkaképességűek az életkoruktól, az egészségi állapotuktól és a rehabilitálhatóságuktól függően rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásokra válhatnak jogosulttá. A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásokat összességében 7%-kal kevesebben vették igénybe 2019-ben, mint egy évvel korábban.

A nyugdíjkorhatár alattiak közül 229 ezer személy – a rehabilitálhatóság hiánya miatt – rokkantsági ellátást, 28 ezer fő a maximum 3 évig folyósítható rehabilitációs ellátást kapott. Előbbinél 8, utóbbinál 20%-os létszámcsökkenés következett be. A korbetöltött rokkantsági ellátottak száma 7%-kal, 56 ezer főre emelkedett.

 

Forrás: KSH.hu

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 62%-át tették ki a nők, akiknek a férfiakéhoz képest magasabb aránya a legtöbb ellátástípusnál megfigyelhető, és különösen kiemelkedik a főellátásként kapott özvegyi nyugdíjak esetében (94%). Az életkoron alapuló ellátásokra, a baleseti és a rokkantsági járadékra, illetve a bányászok egészségkárosodási járadékára a férfiak a nőknél nagyobb arányban váltak jogosulttá.

profitline.hu

 

A honlapot a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk