Október 19. Derecske (Hajdú megye) – Országos Summás és Bordal Fesztivál

A bordal nemcsak a népköltészetben hódított, hanem nagy költőink is kedvelték a műfajt az ókor óta. Anakreón, Horatius, de a magyar irodalomban, Balassi, Csokonai, Kölcsey, Vörösmarty, Petõfi is dicsőíti a szőlőművelést, a borfogyasztás kultúráját, nem beszélve nemzeti operánk, a Bánk bán híres „keserű" bordaláról. A művelődési központ színháztermében lelkes közönség és teltház előtt léptek fel Derecskei Hagyományőrző Nyugdíjas Klub által a fesztiválra meghívott előadók.

A rendezvény fővédnökei Némethné Jankovics Györgyi a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnök asszonya és Bakó István polgármester voltak.
Részvételével megtisztelte a rendezvényt Molnár Ferencné a nyugdíjasok megyei elnöke is.
Némethné Jankovics Györgyi köszöntőjében elmondta: az országban négy város nevéhez kötődnek a nyugdíjas szövetség által támogatott zenei rendezvények. Szűkebb hazájában, Győrben az országos népdalos és nótakedvelõk, Salgótarjánban könnyűzene fesztiválját, Csillebércen dalkörök találkozóját és Debrecenben illetve Derecskén a katonadalok mellett a summás- és bordalfesztivált rendezik meg.
- Ha bor jó, a dal jó, akkor a bordal és annak éneklése sem lehet rossz, sőt... - jelentette ki a fővédnök, aki maga is hangszeres zenés. Örömét fejezte ki, hogy a zene szeretete mennyi embert össze tud hozni, olyanokat is, akik valószínűleg a világ egyéb dolgairól egészen másokat gondolnak. Akik csak magukra gondolnak, azok tele vannak problémákkal, akik másokra is, tele vannak izgalmas feladatokkal - idézte az elnök asszony a szövetség egyik mottóját ünnepi beszédében.
Bakó István köszöntőjében üdvözölte a visszatérő vendégcsoportokat, az újonnan meghívottakat. Mivel a szőlőtermesztés, a borkultúra a nemzeti kincsünk fontos része, a summás- és bordalokat még az is szívesen énekel, aki soha nem iszik egy kortyot sem.
A Derecskei Hagyományőrző Nyugdíjas Klub ismét kitett magáért, a nagyszerű hangulatban lezajlott esemény megszervezésébe fektetett rengeteg munka megtérült, látva a közönség és a fellépõk elégedett arcát, hallva az egyes produkciók utáni vastapsot.

image005

kezdőlap

Keresés a honlapon:

Elérhetőségeink:

1074 Budapest, Szövetség u. 9.
Tel.: 06/1/210-0326
E-mail: nyosz@enternet.hu

Partnereink:

aidaco


drava hotel


experidance


 

otp travel


solar


stonehenge logo